Puding karemal
Bahan
>> 6 biji telur
>> 1 tin susu cair
>> 1 mangkuk air
>> 1 cawan gula
>> 1 sudu teh esen vanila
Cara Membuat
1. Kisar telur dengan susu, tambahkan air dan esen vanilla
2. Cairkan gula, kemudian tuangkan air gula ke dalam sebuah bekas
3. Bahan yang telah dikisar tadi dimasukkan ke dalam bekas yang sama, kemudian dikukus
4. Angkat dan apabila sejuk boleh lah dihidang
Puding koktail berkuah
Bahan-bahan ( 5 orang makan )
- (Utk Kuah)
- 1 tin susu sejat
- 1/2 tin buah coctail Besar campuran
- 1 / 2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 2 helai daun pandan
- secubit garam.
- (Utk custard)
- 1 cawan tepung custard
- 5 cawan air
- 1 sudu gula
- 1/2 sudu marjerin
- secubit garam,
- 2 helai daun pandan.
Cara-cara
- Untuk kuah. Masak gula bersama air, daun pandan, buah-buahan coctail. Masak hingga air mendidih dan buah2an timbul..
- Perlahankan api dan masukkan susu cair, secubit garam dan kacau perlahan agar susu tidak bergetul. Setelah sebati angkat dan sejukkan.
- Untuk CustardCampurkan tepung kastad bersama air, gula, marjerin, garam. Kacau perlahan dan sebati.
- Kemudian masak di atas api perlahan bersama daun pandan. Kacau perlahan supaya tidak berketul sehingga menjadi pekat, likat, dan berkilat.
- Masukkan dalam acuan dan sejukkan hingga beku. Akhirnya masukkan puding ke dalam kuah dan bersedia untuk di makan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan