BAHAN A:
100 gm biskut marie (kisar).
150 gm mentega (cairkan).
(Campurksn kedua-dua bahan, mampatkan di dasar acuan kek)
BAHAN ISIAN:
250 gm krim keju
200 gm krim putar (pukul gebu)
5 sudu besar air
2 sudu besar gelatin
2 biji mangga madu (cincang dadu)
2 kuning telur
150 gm guls halus
100 gm susu segar
CARA MENYEDIAKAN:
- Putar krim keju hingga gebu, ketepikan.
- Campurkan kuning telur, gula halus dan susu segar, sebatikan melalui eknik "water bath".
- Cairkan gelatin melalui teknik "water bath", kemudian masukan gelatin ke dalam adunan kuning telur tadi.
- Tuangkan adunan ke dalam krim keju, kacau sebati.
- Gaulkan bersama krim putar, sebatikan.
- Tuangkan cincangan mangga di atas lapisan biskut marie tadi.
- kemudian tuangkan aduanan krim keju di atasnya.
- Sejukkan semalaman sebelum di potong.
KEK ANGGUR
BAHAN- BAHAN:
250 gm tepung vanila sponge campuran
80 ml air
4 biji telur gred B
Sedikit esen vanila
75 ml minyak jagung
BAHAN HIASAN:
Anggur merah
Anggur hijau
Krim putar
CARA MENYEDIAKAN:
- Campurkan aduanan kek sponge vanila dengan air, telur dan esen vanila.
- Putar denga kelajuan tinggi hingga adunan menjadi gebu.
- Masukkan minyak jagung, kacau secara kaup balik.
- Tuangkan dalam acuan, bakara sehingga masak.
- Setelah masak, putar gebu krim putar.
- Potong kek kepada dua lapisan, sapukan krim putar dan susun anggur hijau diatasnya.
- Salut keseluruhan kek dengan krim putar selebihnya.
- Susun anggur merah diatasnya dan hiaskan.
KEK MASAM-MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN"
250 gm mentega
200 gm gula perang
3 biji telur
300 gm tepung gandum (ayak bersama soda bikarbonat)
1/2 sudu soda bikarbonat
1 sudu besar blask treackle
200 gm kepingan asam gambir (patah-patahkan)
50 gm buah-buahan campuran
CARA MENYEDIAKAN:
- Pukul mentega bersama gula perang hingga sebati
- Masukkan telur, pukul satu persatu hingga sebati
- Masukkan tepung yang telah digaul bersama buah-buahan campuran dan kepingan asam gambir
- Kacau seketika, masukkan black treackle.
- Putar seketika, tuang ke dalam acuan.
- Susun kepingan asam gambir di atas kek.
- Kukus selama 3 jam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan