Ahad, 27 Mei 2012

koleksi apam

apam indon




warna-warna pelangi......



       Bahan-Bahan
            5 biji telur
                  1 sudu kecil ovalette
                    1 sudu kecil esen vanilla
                     300 gm tepung gandum
                  300 gm gula halus
                    250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
                   1/2 sudu kecil baking powder
                   sedikit garam
                   2 sudu besar minyak-Yatie tambah
                  pewarna dan perisa kegemaran

Cara-Cara
1.     Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
2.  Sediakan loyang ukuran 9 inc
3.   Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
4.  Ayakkan tepung bersama baking powder.
5.   Campurkan garam ke dalam susu.
6.   Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
7.   Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
8.   Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Masa ni Yatie tambahkan 2 sudu besar minyak dan gaul sebati.
9.   Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
                 10.   Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
11.Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
                           12.      Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 minit atau sehingga apam masak sempurna.


apam sprite





just simple....try la....


Bahan2
2 biji telur
1/4 sudu teh garam
150 gm gula pasir
50 gm gula merah - ita guna gula perang
1/2 sudu makan ovalete
275 gm tepung gandum
15 gm susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
225 ml air sprite
50 gm coklat cip - ita lebihkan sebab 50 gm ni macam sikit sangat
pewarna merah dan perasa strawberry
pewarna hijau dan perasa pandan
Perwarna purple dan perasa blueberry
choc emulco

Caranya
Pukul telur, garam, gula pasir, gula merah dan ovalete sehingga kaku selama 10 minit. (dia mmg akan kaku tau! lagi pekat dari yg selalu kita buat kek chiffon yg pukul sampai jadi bertanduk tu)
Masukkan tepung gandum, susu tepung, dan serbuk penaik yg di ayak berselang seli dgn minuman sprite.
Sambil dipukul perlahan.
Masukkan coklat cip dan kacau rata guna spatula.
Sudukan adunan ke dalam papercup dan masukkan dalam acuan apam
  
 guna acuan aluminium saje 
Sediakan kukusan. Buka api kuat. Biar air kukusan mendidih.
 
Susun dalam kukusan dan kukus selama 10 - 15 minit dgn api besar sehingga masak.

Tip: Kalau boleh coklat chip tu diletakkan kemudian. Bagi memudahkan untuk gaul sebati warna dengan adunan tersebut. Letak selepas adunan tu bile sudah siap diwarnakan. Ini bagi mengelakkan coklat chip tersebut hancur atau mencair. Dan berfungsi untuk membahagikan coklat chip tu sama rata dengan setiap color yang ade. I


Tiada ulasan: