apam indon
warna-warna pelangi......
Bahan-Bahan
5 biji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau
santan~ ita guna santan
1/2 sudu kecil baking
powder
sedikit garam
2 sudu besar minyak-Yatie
tambah
pewarna dan perisa
kegemaran
Cara-Cara
1. Panaskan
kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai
kain.
2. Sediakan loyang ukuran 9 inc
3. Oleskan dengan minyak dan
alas dasar loyang dengan baking paper
4. Ayakkan tepung bersama baking powder.
5. Campurkan garam ke dalam
susu.
6. Putar telur dan ovalette pd
kelajuan tinggi hingga kembang.
7. Masukkan gula sedikit demi
sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
8. Kurangkan kelajuan mixer.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Masa ni
Yatie tambahkan 2 sudu besar minyak dan gaul sebati.
9. Bahagikan adunan kpd 3
bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
10. Masukkan
adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau
smpai bhgn atas tu tak melekat.
11.Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang
ke2 dan ke 3
12. Adunan
yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 minit atau sehingga apam masak
sempurna.
apam sprite
just simple....try la....
Bahan2
2 biji telur
1/4 sudu teh garam
150 gm gula pasir
50 gm gula merah - ita guna gula perang
1/2 sudu makan ovalete
275 gm tepung gandum
15 gm susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
225 ml air sprite
50 gm coklat cip - ita lebihkan sebab 50 gm ni macam sikit sangat
pewarna merah dan perasa strawberry
pewarna hijau dan perasa pandan
1/4 sudu teh garam
150 gm gula pasir
50 gm gula merah - ita guna gula perang
1/2 sudu makan ovalete
275 gm tepung gandum
15 gm susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
225 ml air sprite
50 gm coklat cip - ita lebihkan sebab 50 gm ni macam sikit sangat
pewarna merah dan perasa strawberry
Perwarna purple dan perasa blueberry
choc emulco
Caranya
Pukul telur, garam, gula pasir, gula merah dan ovalete sehingga kaku selama 10 minit. (dia mmg akan kaku tau! lagi pekat dari yg selalu kita buat kek chiffon yg pukul sampai jadi bertanduk tu)
Masukkan tepung gandum, susu tepung, dan serbuk penaik yg di ayak berselang seli dgn minuman sprite.
Sambil dipukul perlahan.
Masukkan coklat cip dan kacau rata guna spatula.
Sudukan adunan ke dalam papercup dan masukkan dalam acuan apam
choc emulco
Caranya
Pukul telur, garam, gula pasir, gula merah dan ovalete sehingga kaku selama 10 minit. (dia mmg akan kaku tau! lagi pekat dari yg selalu kita buat kek chiffon yg pukul sampai jadi bertanduk tu)
Masukkan tepung gandum, susu tepung, dan serbuk penaik yg di ayak berselang seli dgn minuman sprite.
Sambil dipukul perlahan.
Masukkan coklat cip dan kacau rata guna spatula.
Sudukan adunan ke dalam papercup dan masukkan dalam acuan apam
guna acuan aluminium
saje
Sediakan kukusan. Buka api kuat. Biar air kukusan mendidih.
Susun dalam kukusan dan kukus selama 10 - 15 minit dgn api besar sehingga masak.
Sediakan kukusan. Buka api kuat. Biar air kukusan mendidih.
Susun dalam kukusan dan kukus selama 10 - 15 minit dgn api besar sehingga masak.
Tip: Kalau boleh coklat chip
tu diletakkan kemudian. Bagi memudahkan untuk gaul sebati warna dengan adunan
tersebut. Letak selepas adunan tu bile sudah siap diwarnakan. Ini bagi
mengelakkan coklat chip tersebut hancur atau mencair. Dan berfungsi untuk
membahagikan coklat chip tu sama rata dengan setiap color yang ade. I
Tiada ulasan:
Catat Ulasan