marilaa kite m'cuba hidangan " pencuci mulut " nie . juz simple !
pencuci mulut nie , popular kt KELANTAN kot..
manis dan sdap skali , sesuai dimakan d'waktu petang.!
pencuci mulut trandisional ! jarang d'temui , klu de p0n time RAMADHAN jep k0t. !
sesape yang teringin , blehlaa m'cuba resepi ini. ;)
Bahan-bahannya:
1kg tepung beras
12 biji telur ayam
500g gula
5 helai daun pandan
Cara menyediakannya:
Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering. Biarkan ianya sejuk. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
Panaskan acuan dan sapu acuan dengan minyak kemudian taburkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit.
Tuang adunan tepung ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
Untuk siranya, masukkan 2 gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih, masukkan nekbat yang telah siap dibakar.
*10 sudu besar gula untuk 10 biji kuih nekbat.
kuih cara
bentuknya agak sama ngan kuih bakar , tapi cme bentuk jep..
rasanye mestila lain...
kuih ini agak manis sbb d'dlmnya de gula yg t'sembunyi..
budak'2 mesti ske , nyum , nyum, nyum... ;D
m'rupakn pencuci mulut t'knal di Kelantan..
lg cdap jika d'msk m;gunakan cara trandisional , iaitu sabut kelapa..
makcik'2 mesti ske , cicah ngan air kopi.. hehe..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan